Stánky na levnou krásu a trdelníky
On 4.5.2023 by acei.czVánoce, Velikonoce nebo i jiné svátky, vždycky se najde nějaká ta městská sláva, na kterou si brousí zuby tisíce stánkařů, aby si tam zase vydělali nějaký ten peníz. Nebudeme lhát, někteří rychle začnou a potom také rychle skončí, další jsou zase chytřejší a ti nejlepší si klidně mohou dát pohov od běžné práce. Hlavně vánoční stánkaři si vydělají klidně i na celý rok dopředu, často se místa na takových slavnostech střeží jako oko v hlavě a místa jsou rezervována klidně i pět let dopředu.
Paní stánkařky
Takových starších žen, které dělají trdelníky, palačinky, laskominy, je na trzích spousta. Všechny nabízejí kromě výborných (a věříme, že i domácích) produktů také pořádný úsměv a pěknou cenu. Vykašlete se na kupování sladkostí během roku, vyplatí se počkat si na tyto usměvavé dámy – například nejlepší palačinky v celém Olomouci dělá jedna paní, která si otevírá na vánočních trzích stánek a na polevě a ovoci určitě nešetří.
Klobásníci
Nejen, že básní i slovem, ale také s klobásou a všelijakým dalším dobrým jídlem, od párků až po žebírka nebo dobré uzené. Tito pánové ví, že se jim vyplatí utratit majlant za pořádné kusy masa, protože když chodíte neustále dokola a hodně pijete, bodne vám alespoň jednou za večer pořádný kousek něčeho dobrého z grillu, hlavně v zimě, s trochou hořčice a chleba.
Kýčovité kýče a klíče
Tito stánkaři sázejí na starou dobrou klasiku a spoléhají, že se alespoň pár turistů zastaví u jejich stánku. Od huňatých čepic vám nabídnou klidně i domácí keramiku nebo nějaké ty plyšáky, přivěsky, korále a vonné svíčky, voskové výrobky anebo třeba nějaké ty kameny na čištění čaker. Je tam toho spoustu, většinou je můžete vidět opřené, koukající na davy lidí a čekající na ten zisk – tenhle typ stánku se mění snad nejvíce, protože co si budeme, ty klobásy jsou přece jen lepší.
Není to sice žádná sláva, trnout v mrazu nebo nesnesitelném horku obaleni v plachtě, ale možná to má přece jen nějaké to kouzlo.