O výhodách celozrnných těstovin
On 19.10.2021 by acei.cz
Vláknina – víte, že nedostatek vlákniny je jednou z příčin rakoviny tlustého střeva a dalších civilizačních neduhů? S těmito problémy se potýkají zejména lidé, kteří holdují tzv. fastfoodu a zanedbávají důležitou úlohu ovoce, zeleniny a dalších přirozených složek potravy. Ono je to jednoduché zajít do obchodu, vhodit do nákupního košíku pět obyčejných rohlíků a nechat si nakrájet dvacet deka salámu, který s těmi rohlíky sníte k svačině. Anebo zajít na párek v rohlíku, ten vám přichystají na počkání a jste bez starostí. Zapijete to kávou nebo pivem, ale co na to váš organismus?
Bez vlákniny se odpadní látky udržují dlouho v trávicím traktu a vznikají uvnitř ohniska zánětů a spousta dalších problémů. Celozrnné těstoviny mají vlákniny dostatek, je v nich obsažena v přirozeném poměru vůči ostatním složkám.
Celé zrno versus endosperm – když se mele bílá mouka, záměrně se odstraňuje vnější část zrna, aby zůstala pouze ta vnitřní bílá hmota – endosperm. Taková mouka pak déle vydrží ve skladech a lépe se s ní pečou různé pekárenské výrobky a zároveň i dobře vypadá, na první pohled se zdá, podobně jako u bílého cukru, že jde o čistší produkt. Tady se ale přesně zobrazuje přísloví, že „není všechno zlato, co se třpytí“. Je to přesně naopak, v endospermu schází potřebné živiny a těch je nejvíc v té vnější slupce, kromě vlákniny zejména minerály, stopové prvky a vitamíny. Bílá mouka je ve skutečnosti podřadná, takřka bez živin, a to samé platí i o běžných těstovinách, nikoli však o těch celozrnných, které se vyrábí z mouky celozrnné – z celých obilných zrn.
Příprava – výhodou těstovin obecně je jejich rychlá příprava. I celozrnné těstoviny máte hotové během chvíle a nevyžaduje to žádné úsilí, vše za vás obstará hrnec s osolenou vodou a s trochou kvalitního rostlinného, za studena lisovaného oleje.
Trvanlivost – i celozrnné těstoviny vám doma vydrží déle, než čerstvý chléb, máte je v záloze pro mnoho příležitostí a řadí se k trvanlivým potravinám, které se mohou hodit třeba i na dovolené, např. na vodácké výpravě v kempu. Tam stačí jen zapálit kempinkový propan-butanový vařič a večeře je v dohledu.