Náhrada bílého rafinovaného cukru
On 10.6.2018 by acei.czZnáme jej ve formě moučky, krystalu nebo kostek, přitom je považován některými výživovými specialisty dokonce za bílý jed. Má vysoký glykemický index a neobsahuje prakticky žádné živiny. Čím jej vhodně nahradit?
Yacon
Používá se ve formě sirupu, jenž se vyrábí z jihoamerické rostliny. Yacon je ceněn pro vysoký obsah minerálů, vitamínů a aminokyselin, přitom je toto sladidlo méně kalorické, než cukr. Snižuje také chuť k jídlu, tím pádem jej využijete i při redukční dietě. Využití nachází i v kuchyni do cereálních kaší a sladkých dezertů, včetně pečených.
Banánové pyré
Můžete si jej připravit i sami doma rozdrcením dozrálého banánu s přídavkem malého množství mléka. Lze jím ochutit bílý jogurt a hodí se i jako náplň do palačinek. Banán má příznivý zdravotní dopad na choroby zažívacího traktu, léčí žaludeční a dvanáctníkové léze a vředy a choroby tenkého a tlustého střeva. Díky vyššímu obsahu hořčíku posiluje centrální nervový systém a snižuje dokonce riziko infarktu myokardu téměř o polovinu.
Třtinový cukr a melasa
Třtinový cukr je považován za jedno z nejzdravějších sladidel vůbec. Ještě větší zdravotní přínos má melasa, která obsahuje značné množství minerálů, stopových prvků, organických látek, co v rafinovaném bílém cukru chybí. Nejvýznamnější jsou především vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď, kyselina linolová, pantotenová, inositol a další. Lze ji aplikovat kamkoliv – do čaje a kávy, do těsta na koláč, pro slazení jogurtu. Má však specifickou chuť, která nemusí každému vyhovovat.
Xylitol
Je to přirozený cukr obsažený v jahodách, švestkách, v malinách, a některém dalším peckovém ovoci. Osladí vám život zhruba stejně jako bílý cukr , přitom není tak kalorický. Jeho výhodou je nižší glykemický index, který udržuje stabilní hodnotu cukru v krvi a navíc podpoří rozmnožení žádoucích bakterií v tlustém střevě. Opatrně však s jeho dávkováním, příliš velké množství může vyvolat průjem.